It is currently Mon Jun 17, 2019 8:48 pmReply to topic  [ 2 posts ] 
Φρενάρισμα πανικού !! 
Author Message
Μέλος Λέσχης
User avatar

Joined: Mon Jul 16, 2018 12:22 pm
Posts: 32
Unread post Φρενάρισμα πανικού !!
Image

Συμβουλές και τι να αποφύγετε :

Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να ακινητοποιήσουμε βίαια τη μοτοσικλέτα μας για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Πώς όμως θα αποφύγουμε τις άσχημες συνέπειες του απότομου φρένου;
Στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν αρκετοί απρόσεκτοι, κάτι που τους καθιστά άκρως επικίνδυνους. Ειδικά για τις μοτοσικλέτες είναι ακόμα πιο επικίνδυνα τα πράγματα. Όπως και να έχει, μέσα στην πόλη σίγουρα έχει χρειαστεί να ακινητοποιήσετε απότομα τη μοτοσικλέτα σας, πατώντας βίαια τη μανέτα και το ποδόφρενο για την αποφυγή του ατυχήματος. Τι συμβαίνει όμως αν δεν έχετε τη σωστή θέση πάνω στη μοτοσικλέτα ή το οδόστρωμα είναι ελάχιστα βρεγμένο ή δεν έχιε επαρκή πρόσφυση; Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες συμβουλές για να είστε προετοιμασμένοι για την επόμενη φορά, ώστε να αποφύγετε τα απρόοπτα.

1.Αν οι συνθήκες απαιτούν άμεση ακινητοποίηση της μοτοσικλέτας, χρησιμοποίησε και τα δύο φρένα. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που γίνεται και ενστικτωδώς.

2.Κράτα το τιμόνι αρκετά σφιχτά, ώστε να αποφύγεις κατά το δυνατόν ανεπιθύμητα “σπασίματα” δεξιά και αριστερά.

3.Στόχος είναι το μπροστινό φρένο να πιεστεί στο όριό του, αλλά να μην μπλοκάρει. Βέβαια, η διαχωριστική γραμμή τις περισσότερες φορές είναι δυσδιάκριτη. Αν νιώσεις να μπλοκάρει το μπροστινό, άφησε τη μανέτα στιγμιαία και ξαναπάτησέ την.

4.Προσπάθησε να κρατήσεις τον κορμό σου σε όρθια θέση και τα πόδια σφιχτά στο σώμα της μοτοσικλέτας. Οι δυνάμεις που ασκούνται ωθούν το σώμα προς τα εμπρός, αλλά θα πρέπει να αντισταθείς ώστε να μην μετατοπιστεί το βάρος προς τα εμπρός, γιατί το ανασήκωμα το πίσω τροχού καραδοκεί…

5.Το πίσω φρένο είναι βέβαιο ότι σε φρενάρισμα πανικού θα μπλοκάρει. Με τον πίσω τροχό μπλοκαρισμένο μπορείς να κινηθείς αρκετά μέτρα, αν καταφέρεις να ελέγξεις τις πλαγιολισθήσεις..Ένα γκαράζ ή πάρκινγκ με καλή άσφαλτο είναι μια καλή λύση για προπόνηση. Πρόκειται για ένα από τα βασικά μαθήματα οδήγησης που θα σου χρειαστεί στο δρόμο.

6.Το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών (ABS) μπορεί να αποβεί σωτήριο σε καταστάσεις πανικού, ειδικά σε αναβάτες με μειωμένη εμπειρία. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν το λάθος να αφήνουν στιγμιαία τα φρένα όταν ενεργοποιείται το σύστημα, κάτι που είχε νόημα σε παλιότερα μοντέλα. Στα καινούργια συστήματα όταν αισθανθείς το χαρακτηριστικό κλότσημα στο πεντάλ ή τη μανέτα του φρένου συνέχισε να ασκείς την ίδια πίεση.Καλό θα είναι να προπονηθείς στην αρχή για να εξοικειωθείς με τη λειτουργία του ABS.
φρενάρισμα

7.Αν απαιτείται να επιβραδύνεις λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της στροφής, χρησιμοποίησε τα φρένα εξαιρετικά απαλά και προσπάθησε να μειώσεις ταχύτητα κατεβάζοντας σχέσεις στο κιβώτιο. Φυσικά, πρώτο μέλημα, ειδικά μέσα στη στροφή, είναι η αποφυγή του εμποδίου με ελιγμό και όχι η ακινητοποίηση πριν από αυτό.

Πηγή : motorin.gr

_________________
YOU ONLY LIVE ONCE


Mon Nov 12, 2018 1:57 pm
Profile Send private message
Μέλος Λέσχης

Joined: Mon Jan 24, 2011 2:51 am
Posts: 16
Unread post Re: Φρενάρισμα πανικού !!
Σε περίπτωση που είσαι πάνω σε στροφή, προσπαθείς να μειώσεις την κλίση της μηχανής και πάντα τα πόδια βοηθάνε στο να μην πάει όλο το βάρος στα χέρια.

Ωραία ανάλυση κ χρήσιμη! Μπραβο

Στάλθηκε από το SM-T810 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

_________________
* Όταν τα πράγματα δεν γίνονται όπως θέλουμε, τότε πρέπει να τα θέλουμε όπως γίνονται .


Sun Nov 18, 2018 11:36 pm
Profile Send private message
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 2 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.